Skip to the main content

Mijlpaal bereikt in digitale gegevensuitwisseling tussen ambulance en spoedeisende hulp

In situaties waarin patiënten acuut zorg nodig hebben, is het belangrijk dat zorgverleners in één oogopslag de medische gegevens van de patiënt kunnen inzien en deze informatie met elkaar kunnen delen. Ambulances en de spoedeisende hulp wisselen al jaren patiëntinformatie met elkaar uit. Al vanuit de ambulance, die op weg is naar het ziekenhuis, worden gestandaardiseerde berichten met informatie over de patiënt verstuurd aan het ziekenhuis. De berichten die worden uitgewisseld, zijn onlangs vernieuwd: de ambulancesector is klaar voor gebruik van deze nieuwe (versie 2.4.0) berichten. Alle ambulances in Nederland kunnen de nieuwe berichten versturen naar de spoedeisende hulp.

In deze video vertellen Marco Bakker (Ambulance Rotterdam-Rijnmond) en Karin Djermor (Spoedeisende Hulp Maasstad Ziekenhuis) wat de uitwisseling voor hen betekent:

Beter samenwerken

Met de vernieuwde, digitale ambulanceberichten kunnen de zorgverleners op de spoedeisende hulp en de ambulance beter samenwerken. De berichten maken het mogelijk dat de medewerkers van de spoedeisende hulp sneller en beter voorbereid zijn op de komst van de patiënt. Vanuit de ambulance worden namelijk updates verzonden met actuele gegevens: zo is de status en de aankomsttijd altijd zichtbaar. Ook onderzoek, bijvoorbeeld een hartfilmpje (ECG) wordt vanuit de ambulance meegestuurd. Onderzoek dat afgerond is, hoeft dan nogmaals uitgevoerd te worden op de spoedeisende hulp.

Minder administratie

Ook zorgen de vernieuwde, digitale ambulanceberichten ervoor dat de administratieve handelingen beperkt blijven op de spoedeisende hulp: de patiënt wordt automatisch aangemeld en er hoeven geen gegevens handmatig te worden overgenomen. Ook aan de kant van de ambulance geldt dat de registratie eenvoudiger wordt: veel gegevens kunnen met keuzelijsten ingevuld worden op de ambulance.

Bekijk hier de patient journey’s van patiënt Gina en Bennie om te zien wat gegevensuitwisseling tussen de ambulance en de spoedeisende hulp betekent in de zorg voor een patiënt.

Bekijk de patient journey van Gina

Bekijk de patient journey van Bennie

Aan de slag met digitale gegevensuitwisseling op de ambulance

De landelijke server digitale vooraankondiging van Ambulance Zorg Nederland (AZN) zal vanaf 1 juli 2023 alleen nog de vernieuwde versie van de ambulanceberichten versturen. De systemen van alle RAV’s ondersteunen de nieuwe berichten al, maar niet alle SEH’s zijn al in staat om de berichten te ontvangen. Zoek contact met de spoedeisende hulp uit jouw regio voor de implementatie van de vernieuwde, digitale ambulanceberichten, zodat jullie samen betere zorg kunnen verlenen aan de patiënt.

Aan de slag met digitale gegevensuitwisseling op de spoedeisende hulp

Gebruik je de oude digitale berichten (software versie 0.99) of heb je nog geen digitale uitwisseling met de ambulance? Neem dan contact op met de leverancier van jullie informatiesysteem en maak de overstap naar de digitale berichten (software versie 2.4.). Bekijk hier het stappenplan implementatie vernieuwde ambulanceberichten. Voor ondersteuning hierbij kunt u terecht bij de experts van het programma Met spoed beschikbaar via info@metspoedbeschikbaar.nl.

Programma Met spoed beschikbaar

De acute zorgpartners vinden het belangrijk dat de berichten uit de richtlijn gegevensuitwisseling acute zorg  in de praktijk worden gebracht. Het programma Met spoed beschikbaar helpt zorgverleners in de acute zorg met digitale uitwisseling van gegevens. Door betere gegevensuitwisseling worden zorgverleners beter ondersteund in hun werk, waardoor de patiënt sneller de juiste zorg ontvangt. De landelijke branche- en beroepsorganisaties van de betrokken spoed zorgaanbieders, Patiëntenfederatie Nederland, het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland, VZVZ en Nictiz werken in het programma Met spoed beschikbaar samen om de digitale gegevensuitwisseling in de spoedzorgketen te realiseren.

Met spoed beschikbaar doen we samen met

Bekijk laatste

Nieuws

Sneller de juiste zorg voor patiënt dankzij digitale spoedmelding van Huisartsenpost Westland naar Geneeskundige Meldkamer ambulancezorg Haaglanden

Huisartsenpost (HAP) Westland en de Geneeskundige Meldkamer (GnkM) Haaglanden zijn deze maand in productie gegaan met de digitale spoedmelding van de HAP naar de GnkM. Door deze digitale spoedmelding hebben meldkamercentralisten ambulancezorg sneller inzicht in de aard van de spoedmelding, waardoor de zorg rond de patiënt sneller en met minder kans op fouten georganiseerd kan worden.

Lees meer

Uitbreiding van de Richtlijn Gegevensuitwisseling acute zorg

Recent heeft de NHG een uitbreiding van de richtlijn Gegevensuitwisseling acute zorg gepubliceerd. Gert Koelewijn vertelt er meer over. ‘De meest recente uitbreiding van de Richtlijn  biedt een groot voordeel voor de behandeling en continuïteit van zorg van spoedpatiënten’. Met de actualisaties en aanvullingen in de Richtlijn zijn zorgprofessionals uit de acute zorg nog vollediger geïnformeerd over de patiënt.

Lees meer

De winst van digitale gegevensuitwisseling in de spoedzorg

In gesprek met Sibel Buabeng-Atmaca (internist, allergoloog, klinisch immunoloog en supervisor interne geneeskunde op de spoedeisende hulp bij het Reinier de Graaf Gasthuis) over de meerwaarde van digitale gegevensuitwisseling.

Lees meer

Volg ons