Skip to the main content

Mijlpaal bereikt in digitale gegevensuitwisseling tussen ambulance en spoedeisende hulp

In situaties waarin patiënten acuut zorg nodig hebben, is het belangrijk dat zorgverleners in één oogopslag de medische gegevens van de patiënt kunnen inzien en deze informatie met elkaar kunnen delen. Ambulances en de spoedeisende hulp wisselen al jaren patiëntinformatie met elkaar uit. Al vanuit de ambulance, die op weg is naar het ziekenhuis, worden gestandaardiseerde berichten met informatie over de patiënt verstuurd aan het ziekenhuis. De berichten die worden uitgewisseld, zijn onlangs vernieuwd: de ambulancesector is klaar voor gebruik van deze nieuwe (versie 2.4.0) berichten. Alle ambulances in Nederland kunnen de nieuwe berichten versturen naar de spoedeisende hulp.

In deze video vertellen Marco Bakker (Ambulance Rotterdam-Rijnmond) en Karin Djermor (Spoedeisende Hulp Maasstad Ziekenhuis) wat de uitwisseling voor hen betekent:

Beter samenwerken

Met de vernieuwde, digitale ambulanceberichten kunnen de zorgverleners op de spoedeisende hulp en de ambulance beter samenwerken. De berichten maken het mogelijk dat de medewerkers van de spoedeisende hulp sneller en beter voorbereid zijn op de komst van de patiënt. Vanuit de ambulance worden namelijk updates verzonden met actuele gegevens: zo is de status en de aankomsttijd altijd zichtbaar. Ook onderzoek, bijvoorbeeld een hartfilmpje (ECG) wordt vanuit de ambulance meegestuurd. Onderzoek dat afgerond is, hoeft dan nogmaals uitgevoerd te worden op de spoedeisende hulp.

Minder administratie

Ook zorgen de vernieuwde, digitale ambulanceberichten ervoor dat de administratieve handelingen beperkt blijven op de spoedeisende hulp: de patiënt wordt automatisch aangemeld en er hoeven geen gegevens handmatig te worden overgenomen. Ook aan de kant van de ambulance geldt dat de registratie eenvoudiger wordt: veel gegevens kunnen met keuzelijsten ingevuld worden op de ambulance.

Bekijk hier de patient journey’s van patiënt Gina en Bennie om te zien wat gegevensuitwisseling tussen de ambulance en de spoedeisende hulp betekent in de zorg voor een patiënt.

Bekijk de patient journey van Gina

Bekijk de patient journey van Bennie

Aan de slag met digitale gegevensuitwisseling op de ambulance

De landelijke server digitale vooraankondiging van Ambulance Zorg Nederland (AZN) zal vanaf 1 juli 2023 alleen nog de vernieuwde versie van de ambulanceberichten versturen. De systemen van alle RAV’s ondersteunen de nieuwe berichten al, maar niet alle SEH’s zijn al in staat om de berichten te ontvangen. Zoek contact met de spoedeisende hulp uit jouw regio voor de implementatie van de vernieuwde, digitale ambulanceberichten, zodat jullie samen betere zorg kunnen verlenen aan de patiënt.

Aan de slag met digitale gegevensuitwisseling op de spoedeisende hulp

Gebruik je de oude digitale berichten (software versie 0.99) of heb je nog geen digitale uitwisseling met de ambulance? Neem dan contact op met de leverancier van jullie informatiesysteem en maak de overstap naar de digitale berichten (software versie 2.4.). Bekijk hier het stappenplan implementatie vernieuwde ambulanceberichten. Voor ondersteuning hierbij kunt u terecht bij de experts van het programma Met spoed beschikbaar via info@metspoedbeschikbaar.nl.

Programma Met spoed beschikbaar

De acute zorgpartners vinden het belangrijk dat de berichten uit de richtlijn gegevensuitwisseling acute zorg  in de praktijk worden gebracht. Het programma Met spoed beschikbaar helpt zorgverleners in de acute zorg met digitale uitwisseling van gegevens. Door betere gegevensuitwisseling worden zorgverleners beter ondersteund in hun werk, waardoor de patiënt sneller de juiste zorg ontvangt. De landelijke branche- en beroepsorganisaties van de betrokken spoed zorgaanbieders, Patiëntenfederatie Nederland, het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland, VZVZ en Nictiz werken in het programma Met spoed beschikbaar samen om de digitale gegevensuitwisseling in de spoedzorgketen te realiseren.

Met spoed beschikbaar doen we samen met

Bekijk laatste

Nieuws

Laatste status validatie van softwaresystemen & combinaties

Wilt u weten of uw ICT-leverancier al klaar is voor één van de digitale berichten uit de richtlijn Acute Zorg? Bekijk de laatste status van ICT-validaties en de combinaties die in de praktijk beproefd worden!

Lees meer

Meldkamercentralisten en HAP-triagisten gezocht die willen meedenken over de verwijzing van MKA naar HAP

Wilt u als triagist op de huisartsenpost of centralist op de meldkamer uw ervaringen en wensen delen over de verwijzing van de meldkamer naar de huisartsenpost? Denk dan met ons mee, zodat deze uitwisseling straks gaat zorgen voor een snellere en soepelere overdracht van patiënten.

Lees meer

Spoedeisende hulp St Jansdal is beter voorbereid op komst spoedpatiënt dankzij verbeterde gegevensuitwisseling

Iedere minuut telt voor een patiënt die met de ambulance vervoerd wordt naar de spoedeisende hulp. Een goede samenwerking tussen de ambulance en de spoedeisende hulp is daarom letterlijk van levensbelang.

Lees meer

Volg ons