Skip to the main content

  • Nieuw koploperproject: Zorgaanbieders Zeeland aan de slag met nieuwste digitale informatieoverdracht van ambulance aan SEH

    Witte Kruis Zeeland en Adrz slaan de handen ineen om de nieuwste versie van de digitale informatieoverdracht van ambulance aan Spoedeisende hulp (SEH) te realiseren en in gebruik te nemen. ICT-leveranciers Enigmatry en ChipSoft zijn betrokken bij het project voor de technische realisatie.

    De samenwerking tussen de zorgaanbieders en hun leveranciers is het nieuwste koploperproject van het landelijke programma ‘Met spoed beschikbaar’. In koploperprojecten werken regionale samenwerkingsverbanden van spoedzorgaanbieders samen met hun ICT-leveranciers samen om de digitale uitwisseling van gegevens tussen ketenpartners in de acute zorg naar een hoger plan te tillen. De samenwerking in Zeeland is het derde koploperproject binnen het ROAZ Traumacentrum Zuidwest-Nederland.

     

    Betere informatieoverdracht, betere voorbereiding op komst patiënt.

    Veel ambulancevoorzieningen dragen informatie al digitaal over aan de SEH. Er is echter een vernieuwde, verbeterde overdracht mogelijk. Daar gaat men nu in Zeeland mee aan de slag. Een belangrijk verschil is onder meer dat met de nieuwste informatieoverdracht de informatie meer gestructureerd kan worden vastgelegd in de ambulance en daarmee ook automatisch op de SEH verwerkt kan worden. Dit is voor zowel de zorgverleners op de ambulance als de SEH handig. Een ander verschil is dat de SEH nu inzage heeft in of de ambulance nog onderweg is of dat de ambulance niet meer komt, omdat bijvoorbeeld het ziekenhuis van bestemming is gewijzigd. Ook kunnen op eenduidige wijze bijlagen worden verstuurd, waardoor de SEH direct kan zien of hetzelfde ECG nog een keer is ingestuurd. Tot slot voldoen de verbeterde ambulanceberichten aan het nieuwste Landelijk Protocol Ambulancezorg (LPA). Al deze verbeteringen leiden ertoe dat de SEH nog beter is voorbereid op de komst van de patiënt, waardoor de patiënt bij aankomst ook sneller de juiste zorg ontvangt.

     

    De verwachting is dat Witte Kruis Zeeland en Adrz in april 2022 de digitale informatieoverdracht van ambulance aan SEH gaan beproeven in de praktijk.

     

    Meer weten?

    Neem dan  contact met ons op voor meer informatie.

     

    Bekijk laatste

    Nieuws

    “Dat is mijn moeder helemaal niet!” – Een praktijkverhaal van het Groene Hart Ziekenhuis te Gouda

    Zorgverleners zijn op basis van de wet verplicht het BSN te gebruiken wanneer zij onderling gegevens over patiënten uitwisselen. In het acute zorgproces kunnen zorgverleners echter niet altijd in het begin van de keten het BSN van de patiënt met zekerheid vaststellen. Als men zich hier verderop in de keten niet bewust van is, en het ontvangen BSN voor waar aanneemt loopt men daar het risico op privacyschending, een verkeerde voorbereiding en dossiervervuiling. Het is van belang om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. In dit artikel leest u een praktijkverhaal van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda waar ze deze risico’s voorkomen door gegevens pas aan een patiëntendossier te koppelen na identificatie van de patiënt op de SEH. Het levert namelijk veel administratieve rompslomp op om dossiervervuiling te herstellen.

    Lees meer

    Alle ambulancediensten (RAV’s) in Nederland versturen nu de vernieuwde digitale ambulanceberichten

    Opnieuw een mijlpaal bereikt in digitale gegevensuitwisseling tussen ambulance en spoedeisende hulp. Eind juni 2022 zijn de eerste RAV’s binnen de ambulancesector begonnen met  het versturen van de vernieuwde digitale berichten. Nu, één jaar later, is het zo ver: alle ambulances versturen de nieuwe 2.4.0 berichten. Om deze mijlpaal te bereiken, is hard gewerkt met ICT-leveranciers CityGIS, Enigmatry, Topicus en Enovation.

    Lees meer

    Dankzij feedbackbericht structurele feedback van de SEH St. Jansdal naar de ambulancedienst Flevoland

    Het St. Jansdal ziekenhuis en de Ambulancedienst Flevoland werkten de afgelopen maanden samen met leveranciers Topicus, iHomer en (st)EPIC aan de realisatie van het feedbackbericht. Een belangrijk bericht, want in de spoedzorg ontbreekt terugkoppeling van de spoedeisende hulp naar de ambulance.

    Lees meer

    Ga ook aan de slag met digitale gegevensuitwisseling!